Błąd w iOS 7.1 pozwala usunąć konto iCloud bez podania hasła

2014-04-03 17.34.06

iOS 7 wprowadziło funkcję, która wymagała zalogować się do Find My iPhone przed zalogowaniem do iCloud w razie potrzeby zrobienia restore lub usunięcia konta. Żeby to zrobić trzeba było znać oczywiście woje hasło przypisane do naszego Apple ID. Wszystko wyglądało w porządku do dziś, kiedy to odkryto, że całe zabezpieczenie można obejść.

Cel zabezpieczenia był prosty – uniemożliwienie wyłączenia śledzenia naszego urządzenia (iPhone, iPad oraz iPod touch) nieupoważnionej do tego osobie. W teorii brzmi świetnie, ba nawet w praktyce było dobrze przemyślane. Jak pokazuje zamieszczony poniżej materiał wideo niestety nie jest to do końca bezpieczne. Po wejściu w Ustawienia –> iCloud, można tam usunąć konto (musi być wciśnięte Znajdź iPhone). Należy wcisnąć w tym samym momencie Znajdź iPhone i Usuń konto. Zostaniemy zapytani, czy na pewno chcemy to zrobić, a następnie poproszeni o hasło. I to właśnie można ominąć wciskając przycisk power i wyłączając urządzenie. Po włączeniu można już wybrać opcję usunięcia konta bez podania hasła. Miejmy nadzieję, iż Apple wyda prędko aktualizację łatającą tę brzydką dziurę.

Dzielenie się jest sexy! Skorzystaj z poniższych linków aby udostępnić ten artykuł w wybranych kanałach informacyjnych. Dodatkowo kliknij ‘Lubię to’ na górze strony! Obserwuj AppleiPhones.pl na BlipieTwitterzeFacebooku przez RSS  lub  Google+ aby być zawsze na bieżąco!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...